Bel ons: 026 84 87 651
Volg ons op facebook

Onderhoud

Reitec

Algemene Periodieke Keuring voor Woninginstallaties (APK-W&E)

Gas en elektra vragen om deskundig onderhoud. Dat is letterlijk en figuurlijk van levensbelang. Laat daarom een vakkundig installateur regelmatig de veiligheid van gas en elektra bij u thuis controleren met een zogenaamde Algemene Periodieke Keuring, kortweg APK-W. ReiTec Installatie & Advies kan dit natuurlijk voor u verzorgen.

Ongelukken met gas en elektra in woningen komen steeds vaker voor in Nederland. En als het dan mis gaat, zijn de gevolgen groot. Koolmonoxidevergiftiging, brand, elektrocutie of gasexplosie; u wilt het gewoon niet riskeren. Achterstallig onderhoud, ondeskundig doe-het-zelven en slechte ventilatie zijn de belangrijkste oorzaken.

De APK-W is vergelijkbaar met de APK van auto's. U bent ervan verzekerd dat u met een veilige auto de weg opgaat. Voor de keuring van de woning geldt hetzelfde. Als de vakman uw installatie heeft gekeurd - en eventuele gebreken zijn verholpen - weet u tenminste dat uw huis veilig en gezond is. Schakel dus onder alle omstandigheden een vakman in.

De huiseigenaar is zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van de gas- en elektra-installatie in de woning. Bent u huurder, dan is uw verhuurder dus verantwoordelijk. Een gasinstallatie bestaat uit de gasleidingen (in huis vanaf de meter) en alle apparaten die daarop aangesloten zijn zoals cv-ketel, geiser, gasfornuis, gaskachel en eventueel boiler. Een elektra-installatie bestaat uit de leidingen na de meter, stopcontacten, lichtschakelaars en alle elektrische apparaten.

Waar moet u op letten en wat kunt u doen?

Onderhoud gas en elektra

Zorg dat gas en elektra goed onderhouden zijn en laat regelmatig controleren op veiligheid. U kunt hiervoor een onderhoudscontract met ReiTec Installatie & Advies afsluiten. Regelmatig onderhouden apparaten (bijvoorbeeld uw cv-ketel) zijn niet alleen veiliger, maar ook zuiniger. Bovendien wordt de kans op storingen kleiner.

Wees voorzichtig met doe-het-zelven

Ga liever niet zelf klussen aan gas en elektra. Als u denkt dat wel te kunnen, laat ons dan uw werk controleren. Ook bij de aanschaf van een woning kunnen wij een controle uitvoeren, zodat u er zeker van kunt zijn dat de aanwezige gas- en elektra-installaties veilig zijn.

Ventileer extra goed bij gaskachels en oude geisers

Ventileer uw woning goed, vooral als u gaskachels en/of een oude geiser (open toestel) in huis heeft. Er moet namelijk voldoende zuurstof aanwezig zijn voor een volledige verbranding van gas in de kachel of geiser. Is dit niet het geval, dan komt er koolmonoxide vrij. Dit giftige gas is reukloos, slaapverwekkend en uiteindelijk dodelijk. Hoe u koolmonoxide tijdig kunt signaleren? Kijk naar de kleur van de vlam in geiser of gaskachel: als deze niet blauw maar oranje is, komt er koolmonoxide vrij. Er bestaan ook koolmonoxidemelders die u alarmeren als er koolmonoxide wordt gemeten.

Download hier het onderhouds- en serviceabonnement.